BBC: “Chào mừng Năm của Gái làng chơi” – Welcome to the year of the whores


  Hôm thứ sáu, mồng một Tết, đài BBC của Anh viết nhầm chữ horse (ngựa) thành whores (gái mãi dâm, gái làng chơi), trên website BBC: “Welcome to the Year of the Whores” (Chào mừng Năm của Gái làng chơi).

dailymail.co.uk
‘Welcome to the year of the whores’: Subtitling error on BBC News ushers in unexpected sign for Chinese New Year

 1. Mistake spotted by many viewers on Friday evening on the hour at 7pm
 2. It happened during the bulletin being presented by Rajesh Mirchandani
 3. BBC insists error was acknowledged and quickly corrected – to ‘horse’
 4. By Mark Duell

  BBC News has marked Chinese New Year by welcoming viewers into the ‘year of the whores’.

  A subtitling error spotted by many viewers on Friday evening on the hour at around 7pm saw the channel declare: ‘Welcome to the year of the whores. People around the globe celebrate.’

  The mistake happened during the bulletin being presented by Rajesh Mirchandani. But the BBC insisted tonight that the error was acknowledged and quickly corrected – to the ‘year of the horse’.

  Error: A subtitling error spotted by many viewers on Friday evening on the hour at around 7pm saw the channel declare: 'Welcome to the year of the whores. People around the globe celebrate'

  Error: A subtitling error spotted by many viewers on Friday evening on the hour at around 7pm saw the channel declare: ‘Welcome to the year of the whores. People around the globe celebrate’

  The fault was first spotted by copywriter Rebecca Hunter, of south-west London, who said on Twitter: ‘The subtitles on BBC News just informed me that it’s now the Chinese year of the whores…’

  Adam Heasman, of Sheerness, Kent, added: ‘Apparently BBC subtitles think we have entered the Chinese Year of the Whores… #Giggidy’ – referencing hypersexual Family Guy character Quagmire.

  Like all animals in the Chinese zodiac, the horse sign comes imbued with characteristics, such as vitality, loyalty and adventure. The year of the horse is generally considered an auspicious time.

  Previous mistakes with the BBC subtitling system over the years include it calling the Labour leader ‘Ed Miller Band’ and the Church of England leader the ‘arch bitch of Canterbury’.

  The bizarre gaffes are understood to be caused during live events where either a stenographer types words phonetically or by speech recognition.

  Horse costumes: Performers during the annual Chinese New Year parade through Central London yesterday

  Horse costumes: Performers during the annual Chinese New Year parade through Central London yesterday

  Colourful: A Chinese dragon leads the annual Chinese New Year parade through Central London yesterday

  Colourful: A Chinese dragon leads the annual Chinese New Year parade through Central London yesterday

  This sees a person talking into a microphone as they observe the broadcast and a computer then changes what they are saying to subtitles.

  ‘Welcome to the year of the whores. People around the globe celebrate’

  Three years ago, the BBC came under fire from groups for the hard of hearing for an increasing number of errors. During the Queen Mother’s funeral in 2002, a solemn call for silence became ‘we will now have a moment’s violence’.

  And when a BBC announcer revealed the Government was ‘making helpful decisions’, deaf viewers would have been left wondering why politicians were ‘making holes for surgeons’.

  A BBC spokesman said at the time in October 2011: ‘Mistakes will happen, but we do all we can to keep this to a minimum and are constantly striving to improve accuracy.’

Một suy nghĩ 8 thoughts on “BBC: “Chào mừng Năm của Gái làng chơi” – Welcome to the year of the whores”

 1. Có lẽ BBC muốn có một năm vinh danh chị em ta 🙂

  Dù sao thì cũng là dịp chúng ta nên nghĩ lại các đối xử bất công và tàn tệ của dân ta đối với các chị em ta. Bán thân nuôi mình là nghề túng lắm mới làm, chẳng ai muốn làm, vì nhân phẩm bị hạ giá quá đáng đối với con mắt xã hội. Lại còn bị đủ thứ ngược đãi của chính quyền. (Trong khi đó đàn ông mua dâm thì thường được xã hội và chính quyền bảo vệ bằng mọi cách).

  Tại sao chúng ta không nâng cao nhân phẩm chị em ta và dẹp qua thói quen kì thị cổ truyền, để tổ chức nghề mãi dâm thành nghề hợp pháp, được nhà nước tạo luật lệ kỹ càng về y tế để bảo vệ cả chị em ta lẫn khách hàng, giấy phép hành nghề, địa chỉ hành nghề, tuổi tác của khách hàng, thu thuế kinh doanh và thuế lợi tức, và mọi người tôn trọng chị em ta như là các chuyên gia về một nghề đặc biệt, tăng nhân phẩm chị em ta lên một chút, đồng thời tăng bảo vệ pháp lý cho chị em ta, chống kỳ thị.

  Dù sao thì chị em ta xưa nay hành nghề được là vì đám đàn ông thích dịch vụ của chị em ta. Nhưng mỗi lần nói đến bảo vệ nhân phẩm của chị em ta thì chẳng thấy ông nào dám mở miêng nói một câu. Đó có phải là vừa đạo đức giả, vừa hèn, vừa vô ơn không?

  Mãi dâm là một nghề lương thiện, không trộm cướp của ai cả. Chỉ phiền là các bệnh truyền nhiễm qua đường tình dục, vậy thì chỉ cần các biện pháp kỹ càng để phòng ngừa. Nghề này đã có từ ngàn năm nay. Nếu ta không dẹp được thì hãy quản lý nó tử tế.

  Đây là nghề buôn bán lương thiện, chẳng lý do gì mà xã hội coi thường chị em ta trong khi giới đàn ông vẫn gần gũi chị em ta thường xuyên. Chúng ta phải có cách nâng cao nhân phẩm của chị em ta và chống kỳ thị.

  Mình cho rằng làm nghề mãi dâm vẫn có danh dự và lương thiện hơn là quý vị trong nhà nước nhũng nhiểu, ăn trộm ăn cướp tiền của dân hàng ngày.

  Đã thích bởi 2 người

 2. Cảm ơn anh Hoành đã nhắc nhở. Em đồng ý với anh về trân trọng nhân phẩm của chị em trong nghề này.
  Em chia sẻ một clip có thật ở phố đèn đỏ ở Amsterdam, Hà Lan, về tệ nạn lừa đảo buôn bán phụ nữ trẻ em qua Châu Âu để ép làm nghề này.
  Just watch till the end
  http://www.upworthy.com/who-doesnt-like-to-watch-half-naked-girls-dancing-these-guys-after-they-see-why-its-happening?c=slt1

  Thích

 3. Hi Thu Hằng,

  Human trafficking là vấn đề lớn của thế giới, và được thúc đẩy mạnh nhờ các dịch vụ sex bất hợp pháp. Thường thì nhà nước có thể kiếm soát các dịch vụ hợp pháp, nhưng illegal sex industry quá lớn ở mọi nơi nên không kiểm soát được.

  Người ta không thể stop human trafficking nếu người ta không kiểm soát được phần lớn sex industry. Nếu có legal sex industry thì illegal sex industry sẽ giảm, lúc đó human trafficking mới giảm.

  Có sự khác biệt rất lớn giữa legal và illegal.

  Thích

 4. “Mãi dâm là một nghề lương thiện, không trộm cướp của ai cả.”, nhiều người Việt Nam xưa và nay chắc sẽ không ủng hộ quan điểm này.
  Suy nghĩ lại thì ngành này cũng là một ngành dịch vụ đáp ứng nhu cầu vật chất, tinh thần của khách hàng. Như vậy, về mục tiêu nghề nghiệp, mãi dâm cũng như các ngành dịch vụ khác.
  Nam

  Thích

Trả lời

Điền thông tin vào ô dưới đây hoặc nhấn vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s