Phát hiện đặc nhiệm Mỹ sống 45 năm ở vùng núi Việt Nam?

 

> ‘Đặc nhiệm Mỹ sống 45 năm ở Việt Nam’ là bịa đặt

Cựu binh Mỹ đúc tượng sống mẹ Việt Nam Anh hùng

> Rung động cựu binh Mỹ trả lại xương cánh tay cho người lính Bắc Việt

TPO – Dư luận Mỹ bị sốc trước thông tin cựu binh Mỹ trong chiến tranh Việt Nam John Hartley Robertson, người được cho là đã chết năm 1968, vừa được phát hiện vẫn sống ở vùng núi miền Bắc Việt Nam.

John Hartley Robertson, ảnh chụp năm 1966
John Hartley Robertson, ảnh chụp năm 1966.

Tuy nhiên, tin này chưa được xác nhận từ các cơ quan của Mỹ và Việt Nam.

Bộ phim tài liệu Unclaimed (Không đòi hỏi) của nhà làm phim nổi tiếng Michael Jorgensen chính thức công chiếu từ ngày 30/4 tại Mỹ và Canada, nhưng trong những ngày qua đã bắt đầu gây sốc.

Theo thông tin trên báo chí Mỹ, Canada (cụ thể là tờ Toronto Star, Businessinsider…) và trên nhiều diễn đàn của cựu chiến binh Mỹ, nhà làm phim Michael Jorgenson phát hiện cựu binh Robertson, năm nay đã 76 tuổi, đang sống trong một ngôi làng nhỏ ở vùng núi phía Bắc Việt Nam. Robertson sinh tại Alabama, gia nhập lực lượng Mũ nồi xanh Mỹ và máy bay của anh bị bắn rơi tại vùng biên giới Lào năm 1968. Theo nhà làm phim Jorgenson và các đoạn phim rò rỉ, cựu binh Robertson do sống quá lâu ở vùng núi Việt Nam nên không thể nói được tiếng Anh, nhưng vẫn nhớ ngày sinh của mình, nhớ tên vợ con mình ở Mỹ.

Trong phim, cựu binh Robertson cho biết ông bị bộ đội Việt Nam bắt giữ sau khi máy bay rơi, rồi được trả tự do và kết hôn, có con với nữ y tá người Việt đã chăm sóc mình.

Lính Mỹ trong một chiến dịch trong chiến tranh Việt Nam. Ảnh: Larry Burrows/LIFE
Lính Mỹ trong một chiến dịch trong chiến tranh Việt Nam. Ảnh: Larry Burrows/LIFE.

Chuyện khó tin

Bộ phim tài liệu Unclaimed bắt đầu với câu chuyện một cựu binh Mỹ trong chiến tranh Việt Nam là Tom Faunce, trong chuyến cứu trợ thiên tai tới Đông Nam Á cách đây nhiều năm (2008) đã tình cờ phát hiện ra Robertson.

Phát biểu trên báo chí Canada, nhà làm phim Jorgenson thừa nhận chính mình cũng hoài nghi khi cựu binh Tom Faunce năm 2012 tìm đến gặp mình và kể câu chuyện tình cờ gặp một cựu binh Mỹ khác tưởng đã chết, nhưng hiện vẫn còn sống ở Việt Nam là Robertson.

Tuy nhiên, nhà làm phim này đã tin sau khi trực tiếp sang Việt Nam để gặp người được cho là cựu binh Robertson và hi vọng có thể giúp Robertson tái ngộ với gia đình mình tại Mỹ.

Nhà làm phim cũng đã liên hệ với Đại sứ quán Mỹ tại Việt Nam, quân đội Mỹ, người thân của cựu binh Robertson tại Mỹ. Tuy nhiên, bằng chứng đáng tin cậy nhất là xét nghiệm DNA với con của Robertson thì vẫn chưa thực hiện được.

Theo cựu binh Tom Faunce, Robertson năm 2010 đã được lấy dấu vân tay tại Đại sứ quán Mỹ, nhưng điều này chưa đủ để chứng minh người này là John Hartley Robertson và cũng không thể bác bỏ.

Bộ phim tài liệu cung cấp những thước phim về nơi sinh của Robertson, cảnh một người lính Mỹ từng được Robertson huấn luyện năm 1960 vừa gặp lại ông tại Việt Nam và khẳng định đây đích thị là Robertson. Phim cũng chiếu cảnh về cuộc gặp đầy nước mắt giữa người chị gái duy nhất còn sống của Robertson là bà Jean Robertson-Holly, 80 tuổi. Cuộc hội ngộ diễn ra tháng 12/2012.

“Bà Jean nói … ‘Không có thắc mắc nào. Tôi chắc chắn đó là nó trên video, khi tôi ôm ghì đầu nó và nhìn vào mắt nó tôi không còn nghi ngờ gì về việc nó là em trai mình”, đạo diễn Jorgensen kể với báo chí.

Lính Mỹ trong chiến tranh Việt Nam. Ảnh: Larry Burrows/LIFE
Lính Mỹ trong chiến tranh Việt Nam. Ảnh: Larry Burrows/LIFE.

Kiểm chứng

Cũng theo đạo diễn việc xét nghiệm DNA giữa Robertson với bà Jean là không cần thiết vì bà khẳng định chắc chắn đó là em trai mình. Việc xét nghiệm DNA của Robertson với vợ và hai con ở Mỹ đã được đề nghị. Vợ con của Robertson đã đồng ý nhưng gần đây lại đột nhiên từ chối. Theo giải thích của nhà làm phim thì do ám ảnh chiến tranh và sự việc trôi qua quá lâu có thể hai con gái của Robertson nhất thời chưa muốn biết về người cha của mình.

Hugh Tran, sỹ quan cấp cao cảnh sát Mỹ gốc Việt ở Edmonton, đã tháp tùng nhà làm phim Jorgensen và cựu binh Tom Faunce sang Việt Nam gặp cựu binh Robertson để làm phiên dịch. Theo Hugh Tran, cựu binh Robertson nói giọng như một người Việt bản địa, không có dấu hiệu nào của một người Mỹ qua giọng nói. “Để nói với các bạn sự thật, sau khi tôi phỏng vấn ông ấy lần đầu tiên, tôi tin tới 90% rằng ông ấy là cựu binh Mỹ mất tích trong chiến tranh Việt Nam”, ông Tran chia sẻ. Tuy nhiên, ông Tran thừa nhận mình vẫn còn một chút hoài nghi.

Theo bộ phim, cựu binh Robertson đang sống ở Việt Nam và không muốn rời đi, ông chỉ có một ước nguyện được gặp gia đình Mỹ một lần trước khi chết.

Báo Tiền Phong sẽ tiếp tục kiểm chứng các nguồn thông tin chính thức để cung cấp cho bạn đọc thông tin xác thực nhất xung quanh câu chuyện khó tin và thiếu cơ sở này.

Trí Đường

Xem thông tin on wikipedia

Một suy nghĩ 2 thoughts on “Phát hiện đặc nhiệm Mỹ sống 45 năm ở vùng núi Việt Nam?”

 1. Đây chỉ là hư cấu cũa một bộ phim.Thưc tế nó không có thực. Tôi là cựu Biệt kích phục vụ trong ngành này lâu năm và tôi xác định . Chuyện nầy chỉ là hư cấu.

  Thích

 2. Hot Docs premiere Unclaimed finds a Vietnam veteran left behind for 44 years

  Michael Jorgensen’s Unclaimed reveals the amazing story of U.S. soldier John Hartley Robertson, declared dead in 1968.

   

   

  Interview with Emmy winning fiilmmaker Michael Jorgensen the Canadian writer-director of Unclaimed, an amazing doc at Hot Docs about Vietnam vet Tom Faunce who made an oath to spend the rest of his life helping those in need.

   

   

   

   

  Special Forces Green Beret Master Sgt. John Hartley Robertson had forgotten how to speak English over the 44 years since he was left behind in the Vietnam War. But he never forgot that he was a father, husband and an American soldier, born in Alabama, shot down over Laos in a 1968 classified mission.

   

  Had Hollywood told the story of the discovery of a long-forgotten soldier, found miraculously still alive in Vietnam after surviving a horrific helicopter attack and crash, it would have involved a dramatic and dangerous jungle rescue followed by a homecoming parade.

  Photos View gallery

  • War veteran Tom Faunce visits the Vietnam Veterans Memorial in Washington, D.C. Unclaimed follows his quest to uncover the truth about a man living in Vietnam claiming to be American soldier John Hartley Robinson. zoom
  • U.S. Special Forces Green Beret John Hartley Robertson was shot down over Laos in 1968 and later considered "killed in action." zoom

   

  Instead, in Emmy-winning Edmonton filmmaker Michael Jorgensen’s documentary Unclaimed, we meet a slightly stooped, wiry 76-year-old man living in a remote village in south-central Vietnam who trembles with frustration or pounds his forehead when he is unable to remember his birthday or his American children’s names. He is only able to speak Vietnamese.

   

  Unclaimed has its world premiere at Toronto’s 20th Hot Docs festival on April 30.

   

  Robertson says he was confined to a bamboo cage in the jungle by North Vietnamese captors and, accused of being a CIA spy, was tortured for a year. Confused and badly injured, he was released and married the Vietnamese nurse who helped care for him. He assumed the name of her dead husband. They had children.

   

  Jorgensen believes audiences in America, where “they don’t hold anything higher than service to the country,” will “lose their minds” when Unclaimed screens at the G.I. Film Festival in Washington, D.C., in May. “They’ll come unglued.”

   

  But Jorgensen wanted this Canadian production to screen in his home country first.

   

  The filmmaker came up against enough roadblocks from the military in the making of Unclaimed — especially when it came to contacting Robertson’s family — to be convinced that, as one high-placed government source told him, “It’s not that the Vietnamese won’t let him (Robertson) go; it’s that our government doesn’t want him.”

   

  Unclaimed follows the dramatic quest of Vietnam vet Tom Faunce to prove that the man he was told about while on a 2008 humanitarian mission in Southeast Asia was indeed an Army “brother” who had been listed as killed in action and subsequently forgotten.

   

  Faunce, a soft-spoken man who has suffered crushing loss and turmoil throughout his life, has devoted himself to helping the world’s most desperate people. He was determined to make good on his vow to leave no man behind after serving two years in a war that divided America and made him feel like a pariah when he finally came home.

   

  “Tom went to meet him (Robertson) and was very skeptical, grilled this guy up and down trying to get him to break, to say, ‘Oh, no, I’m just making it up.’ And he was adamant he was that guy,” said Jorgensen, who was in Toronto to help host an invitation-only patrons’ screening of Unclaimed at the Hot Docs Bloor Cinema two weeks ago and sat down for an exclusive interview with the Star.

   

  Robertson’s story seems unbelievable. And Jorgensen was equally skeptical when Faunce contacted him in 2012 about making a doc in the hope it would add muscle to his quest to reunite Robertson with his American family.

   

  Robertson was fingerprinted at a U.S. embassy in 2010. Faunce says he was later told, “There’s not enough proof to prove this is John Hartley Robertson. And I responded, ‘There’s not enough proof to prove he isn’t.’”

   

  Unclaimed makes a compelling case. There is physical proof of Robertson’s birthplace, collected in dramatic fashion onscreen; a tearful meeting in Vietnam with a soldier who was trained by Robertson in 1960 and said he knew him on sight; and a heart-wrenching reunion with his only surviving sister — 80-year-old Jean Robertson-Holly — in Edmonton in December 2012 that left the audience at the Toronto screening wiping away tears.

   

  She had no idea her brother could still be alive.

   

  “Jean says … ‘There’s no question. I was certain it was him in the video, but when I held his head in my hands and looked in his eyes, there was no question that was my brother,’” says Jorgensen.

   

  As for DNA testing, Robertson-Holly has been adamant that it’s not necessary. She knows this man is her brother. Inexplicably, Robertson’s American wife and two children, who initially said they would like to participate in DNA testing, later abruptly declined to be involved, says Jorgensen.

   

  “Somebody suggested to me maybe that’s (because) the daughters don’t want to know if it’s him. It’s kind of like, that was an ugly war. It was a long time ago. We just want it to go away,” says Jorgensen. “I don’t know. What would compel you not to want to know if this person is your biological father?”

   

  Onscreen, Robertson appears fretful and forgetful and clearly suffering from dementia. He has evidence of wounds and likely suffered debilitating brain injuries.

   

   

   

  Hugh Tran, a Vietnam-born Edmonton senior police constable, accompanied Jorgensen and Faunce to Vietnam to act as translator. He said Robertson spoke like a Vietnamese native with no trace of an American accent.

   

  “To tell you the truth, after I interviewed him the first time, I was 90 percent sure he is MIA,” said Tran, admitting he had some doubts. “I still didn’t believe . . . until I saw the family reunion.”

   

  Unravelling Robertson’s story was a slow process.

   

  “These memories pop out,” says Jorgensen. “I’ll give you an example that’s not in the movie. The minute he (Robertson) walks in that room in Edmonton, he knows it’s Jean. He says to Henry, her husband, ‘Oh, I remember, you worked in the drugstore.’”

   

  Henry spent 50 years working as a pharmacist.

   

  Jean and Henry suffered severe injuries in a car crash just days after the reunion and are still hospitalized. Earlier, they told Faunce they are determined “to do right by Johnny” and want answers about why he was left in Vietnam. So far, no officials have contacted Jean’s family.

   

  Does Jorgensen believe that the man Faunce found in Vietnam is American soldier John Hartley Robertson?

   

  “It does not matter what I think,” he says. “There’s no doubt in the family.”

   

  As for Robertson, he is back in Vietnam and has no desire to leave, having fulfilled his one wish: to see his American family once more before he dies.

  Thích

Trả lời

Điền thông tin vào ô dưới đây hoặc nhấn vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s