Quê cơ – Troubled billard cue

Chào anh chị em,

“Cơ” là cây cơ chơi bida. “Quê cơ” (Mình -TĐH – dịch là “troubled billard cue”) là khi mình bắt đầu một bàn đấu bida mà bị lọng cọng, thì từ đó cứ bắt đầu lọng cọng mãi, cho đến khi thua bàn.

Điều này thì dễ giải thích bằng tâm lý học: (1) Hôm đó mình có gì đó căng trong đầu nên không thể tập trung vào bida, và (2) đánh cú đầu tiên bị hỏng, thì lại thêm bực và căng, và từ đó đánh sai, và càng sai thì càng căng, và lại càng thêm sai… cứ thế cho đến lúc thua.

Chẳng chỉ là bida mà mọi thứ trên đời đều có thể bị “quê cơ” như thế cho bạn.

Ví dụ: Bạn đang bị căng vì sức khỏe hay một vấn đề gì đó, làm bạn có vài quyết định sai trong việc quản lý công ty. Các quyết định sai làm bạn thêm căng, và vì thế lại càng sai thêm, và càng sai thêm lại căng thêm, và lại sai thêm… Rồi chạy xe không tập trung được, bị tai nạn giao thông, nằm viện, không có người quản lý tốt cho công ty… Đồng thời bà xã bị stressed với bạn lâu năm rồi, nhưng mấy tháng nay lại bị bạn tăng tốc làm stressed dữ dội quá, bà đưa đơn ly dị vào tòa… Mọi sự tồi tệ cứ tăng tốc như thế, cho đến khi công ty bạn khánh tận, bạn mất vợ con, và rất có thể bạn chết vì đột qụy.

Những chuyện như thế này mình thấy tận mắt nhiều rồi. Khi người ta bị tuột dốc, luôn có hàng loạt biến cố xảy ra dây chuyền, cho đến khi người ta rơi xuống đáy vực thẳm.

Cho nên, các bạn, có hai điều bạn phải rất quan tâm:

1. Luôn sống dịu dàng, yêu thương, và thong thả một chút, để tránh stress.

2. Và khi bị một vấn đề lớn vì stress, thì phải để ý và nhận ra gốc rễ của vấn đề là stress, và LẬP TỨC tìm cách ngăn chặn stress và các vấn đề khó khăn TĂNG TỐC DÂY CHUYỀN, bằng cách chậm lại, nghỉ ngơi, dịu dàng với mọi người, và cầu nguyện. Không cho stress và các vấn đề phát triển dây chuyền quá lớn đến mức mình không còn trở tay kịp.

Mình có cả lố bạn chết vì đột quỵ do stress tạo ra năm 40, 45, 50 tuổi, và các bạn khác cũng vào các lứa tuổi đó bị bệnh tim quá nặng đến nỗi bác sĩ của họ phải tư vấn trên giấy tờ: “Ngưng làm việc, nếu không anh có thế chết rất nhanh.” (Các tư vấn chính thức như vậy giúp các bạn được hưởng bảo hiểm thất nghiệp và bảo hiểm sức khỏe).

Các bạn có thấy những người bị đột quỵ không? Bị lần đầu thường là nhẹ, có thể về nhà sau một, hai ngày. Nhưng sau đó một thời gian, sẽ bị đột quỵ lần hai, nặng hơn. Nếu còn sống, sau đó bị thêm lần ba, nặng hơn nữa. Và ít người sống cho đến lần bốn. Đó là ảnh thưởng stress và bệnh dây chuyền đó các bạn. Khi đã bị nặng quá, rất khó để cản ảnh hưởng dây chuyền.

Phòng bệnh hơn chữa bệnh.

Và, để ý đến “quê cơ”.

Với yêu thương,

Hoành

o0o

Troubled billard cue

Dear Brothers and Sisters,

“Cue” refers to the cue used in billiards. “Troubled billiard cue” (TĐH’s English translation) is when you start a billiard game and you’re clumsy, and then you keep being clumsy until you lose the game.

This is easy to explain psychologically: (1) That day you were stressed about something in your head so you couldn’t concentrate on billiards, and (2) the first shot was a mistake, which made you even more frustrated and stressed, and from there you made mistakes, and the more mistakes you made, the more stressed you became, and then you made even more mistakes… and so on until you lost.

It’s not just billiards; everything in life can be “troubled” like that for you.

For example: You are stressed because of health or some other problem, causing you to make some wrong decisions in managing your company. Wrong decisions add stress, which leads to more mistakes, and more mistakes lead to more stress, and more mistakes… Then you lose focus while driving, get into traffic accidents, end up in the hospital, and don’t have good management for the company… At the same time, your wife, who’s been stressed out by you for years, has become even more stressed in recent months because of your accelerated pace, and she’s filed for divorce… Everything gets worse like that until your company goes bankrupt, you lose your wife and children, and you might even die of a stroke.

I’ve seen things like this firsthand many times. When people are on a downward spiral, a series of events always occur in a chain reaction, until they hit rock bottom.

Therefore, there are two things you must pay close attention to:

1. Always live gently, lovingly, and calmly to avoid stress.

2. And when faced with a major problem due to stress, you must notice and recognize that the root of the problem is stress, and IMMEDIATELY find ways to stop stress and the accelerating chain reaction of problems by slowing down, resting, being gentle with everyone, and praying. Don’t let stress and problems escalate to the point where you can no longer react.

I have a lot of friends who died from stress-induced strokes at the ages of 40, 45, and 50, and others in those same age groups suffered such severe heart disease that their doctors had to advise them on paper: “Stop working, or you could die very quickly.” (Such formal advice helps them receive unemployment and health insurance benefits).

Have you seen people who have had strokes? The first time is usually mild, and they can go home after one or two days. But after some time, they will have a second, more severe stroke. If they survive, they will then have a third, even more severe stroke. And few people live to see a fourth. That’s the chain reaction of stress and illness, my friends. Once it’s too severe, it’s very difficult to stop the chain reaction.

Prevention is better than curing.

And, pay attention to “troubled billard cue.”

With compassion,

Hoành

o0o

© copyright 2026
Trần Đình Hoành
Permitted for non-commercial use
www.dotchuoinon.com

Leave a comment