Đừng khóc khi bạn chưa có người yêu – Don’t cry when you don’t have a honey yet

Chào anh chị em,

Bắt đầu từ khoảng 15, 16 tuổi đến 50, 60 tuổi, nhiều người cảm thấy tủi thân vì mình không có người yêu – vì mình không hấp dẫn hay sao? Vì mình xấu hay sao? Vì mình vô duyên hay sao?

Thiên hạ tư duy như thế vì thiếu tự tin – phải lấy hành động của người khác để khẳng định mình: Có nhiều người chạy theo tôi tức là tôi đẹp, tôi hấp dẫn, tôi có duyên… Thiếu người theo đuổi là tôi chẳng có giá trị gì.

Các bạn, bạn chứ đâu phải cá thịt đâu mà cần được định giá trị theo giá hàng cao hay thấp.

Đó là chưa kể có người yêu chưa chắc đã là điều hay – quen được một thời gian ngắn là bắt đầu “mỏi miệng” với nhau, lại phải chia tay, và đi tìm người mới. Đôi khi sống “độc thân vui tính” còn sướng hơn nhiều. Hỏi những người đã có vợ có chồng, thì bạn sẽ thấy họ ước được “độc thân” như bạn.

Nhưng điều quan trọng nhất là: “Hữu duyên thiên lý năng tương ngộ, vô duyên đối diện bất tương phùng.” Có duyên dù ngàn dặm vẫn gặp nhau, không duyên dù đối diện vẫn không đồng cảm. Khi nhân duyên của mình đã đến lúc, tự nhiên mình sẽ gặp người đồng cảm, dù người đó ở ngay trong xóm mình hay ở bên kia trái đất.

Tình yêu luôn là một điều huyền diệu.

Với yêu thương,

Hoành

o0o

Đừng khóc khi bạn chưa có người yêu – Don’t cry when you don’t have a honey yet

Dear Brothers and Sisters,

Starting from around 15, 16 years old to 50, 60 years old, many people feel sorry for themselves because they don’t have a lover – “because I am unattractive? or ugly? or uncharming?”

People think that way because they lack confidence – they have to rely on other people’s actions to affirm themselves: Having many people chasing me means I am beautiful, attractive, charming… Lack of pursuers means I have no value.

My friends, you are not fish or meat that needs to be valued based on high or low prices.

Not to mention that having a lover is not necessarily a good thing – after a short time of dating, you start to get tired of arguing with each other, break up, and find someone new. Sometimes being “happily single” is much better. Ask people who are married, you will see that they wish they were “single” like you.

But the most important thing is: “If there is fate, we will meet even if we are thousands of miles apart; if there is no fate, we will not sympathize even if we are face to face.” When your fate has come, you will naturally meet someone who sympathizes with you, whether that person is in your neighborhood or on the other side of the world.

Love is always a magical thing.

With compassion,

Hoành

o0o

© copyright 2025
Trần Đình Hoành
Permitted for non-commercial use
http://www.dotchuoinon.com

Leave a comment